Urmărește meciuri din Europa League online

UEFA Europa League este a doua competiție europeană de fotbal ca valoare după Liga Campionilor.

Aceasta a fost înființată în anul 1971 sub denumirea de Cupa UEFA de către elvețianul Ernst Thommen, italianul Ottorino Barrasi și englezul Sir Stanley Rous.

În Cupa UEFA participau echipele clasate pe primele locuri ale campionatelor din mai multe țări care erau afiliate UEFA.

Formatul competiţiei şi unde puteţi vedea meciuri live

Din 2009/10 competiția este cunoscută ca și UEFA Europa League, cu o fază a grupelor care cuprinde 48 de echipe.

Aceste echipe joacă câte 6 meciuri acasă și în deplasare, similar cu Liga Campionilor.

Cele 48 de echipe se împart în 12 grupe a câte 4 echipe fiecare. Se califică din fiecare grupă primele 2 echipe la sfârșitul celor 6 meciuri disputate de fiecare.

Echipelor calificate li se alătura și echipele clasificate pe locul 3 în grupele Ligii Campionilor pentru desfășurarea șaisprezecimilor.

Meciurile din Europa League le puteți vedea live gratuit pe Sport la TV.

Nume cunoscute şi trofeu

Din anul 2015 câștigătorii UEFA Europa League câștigă intrarea în următorul sezon de Liga Campionilor. Sevilla a fost prima echipă care a beneficiat de acest avantaj. Atletico Madrid a luat două dintre primele trei titluri, intercalând un triumf al lui Porto, și care a fost urmată de succese pentru Chelsea și Sevilla.

La câștigarea competiei este înmânat Trofeul Bertoni. Trofeul cântărește 15 Kg și este din argind pe un soclu de marmură galbenă.

Acesta a fost proiectat și creat de atelierul Bertoni din Milano pentru finală din anul 1972. Trofeul nu are mânere, frumusețea lui constă în simplicitate.

Chiar deasupra plintei, un grup de jucători par să se lupte pentru un balon. De fapt, aceștia susțin cupa octogonală pe care se află și emblema UEFA.