Vezi meciuri din Tippeligaen a Norvegiei online

Tippeligaen Norvegia este cea mai importantă competiție fotbalistică inter-cluburi din cadrul Norvegiei.

Liga este de asemenea cunoscută și după numele ei neutru Eliteserien, cu traducerea Liga de Elită.

Liga Tippeligaen a fost înfiinţată în anul 1990, fiind succesoare ligilor 1. Division, Hoverdserien și Norgesserien.

Numele de 1. Division a fost preluat după anul 1990 de cea de a doua ligă ca importanță din Norvegia.

În cadrul ligii Tippeligaen jucau în anul 1995 14 echipe, număr care a crescut la 16 în anul 2009. Din cele 16 echipe concurente, șase sunt localizate în Estul Norvegiei, șase sunt din vestul Norvegiei, două fiind chiar de la nordul cercului polar, iar două din sud.

Descrierea competiţiei

De-a lungul unui sezon, fiecare club întâlnește toate echipe de câte două ori, acasă și în deplasare, pentru un total de 30 de meciuri pentru fiecare echipă, și un total de 240 de meciuri pentru un sezon întreg.

Sezonul începe în luna martie și se sfârșește la începutul lunii noiembrie. Meciurile se joacă vinerea, sâmbătă și duminică, şi pot fi urmărite în direct gratuit pe site-ul Sport la TV.

Echipele se clasează în clasament după numărul de puncte obținut, diferența de goluri, goluri înscrise și meciuri directe.

La sfârșitul campionatului ultimele două echipe din clasament sunt retrogradate automat în 1. Division, și primele două echipe din 1. Division le iau locul.

Echipa clasata pe al treilea cel mai prost loc va juca un meci de baraj cu cea de a treia cea mai bună echipă din 1. Division pentru a vedea dacă rămâne în prima ligă.

Locul în claamente

În clasamentul UEFA, Tippeligaen este clasată pe locul 27 și este momentan la cel mai prost nivel din anul 1993 și până în prezent. Cel mai bun loc în clasamentul UEFA l-a avut în anul 1998, locul 10.