Vezi meciuri din Primeira Liga Portugheză online

Primeira Liga a Portugaliei, sau Prima Ligă a Portugaliei este cea mai importantă competiție de fotbal desfaturată între cluburi din Portugalia.

Momentan această ligă mai este cunoscută și sub sinonimul de Liga NOS din motive de sponsorizare.

Această ligă este organizată și supravegheată de către Liga Profesională de Fotbal a Portugaliei.

Primeira Liga a reușit să se claseze în clasamentul UEFA pe poziția 5, întrecând chiar și Ligue 1 din Franţa.

Primele două echipe din clasament se duc mai departe în Liga Campionilor în faza grupelor, iar cea de a treia intrând în faza de play-off pentru calificarea în grupe.

Locurile 4 și 5 se califică în UEFA Europa League alături de câștigătoarea Cupei Portugaliei.

Istorie

Începând cu sezonul 2014-2015, Primeira Liga este jucată de 18 echipe într-un mod de joc cu promovare și retrogradare.

Le puteţi urmări jucând pentru victorie în meciuri live pe SportlaTV.ro.

Prima ligă a Portugaliei a fost înființată în anul 1934 ca un experiment, fiind mai apoi oficializată în anul 1938 și denumită Primeira Divisao.

Aceasta și-a păstrat numele până în anul 1999, când a primit numele curent. Un număr de 70 de echipe au concurat de-a lungul timpului în prima ligă a Portugaliei, dar numai cinci dintre ele au reușit să câștige campionatul.

Echipe campioane

Cele mai importante trei echipe care au câștigat majoritatea titlurilor din Portugalia sunt: Benfica care a reușit un număr impresionant de 35 de titluri, Porto având un număr de 27 de titluri și Sporting CP cu 18 titluri.

În afară de aceste trei cluburi doar Belenenses a reușit să câștige campionatul în sezonul 1945-1946 și Boavista în 2000-2001.

Benfica este cel mai de succes nume din cadrul competiției, având un număr de competiții câștigate per total de 76, și fiind singura care a reușit să câștige toate titurile Portugheze.