Vezi meciuri din Prima Ligă a Turciei online

Prima Ligă Turcă este principala competiție de fotbal inter-cluburi care se desfășoare în Turcia.

Aceasta este una dintre cele mai importante ligi de fotbal din Europa și mai este denumită și SuperLig.

Prima ligă turcă s-a născut în anul 1958 sub numele de Milli Lig. A fost prima ligă națională ținută pe teritoriul Turciei.

Per total un număr de 67 de cluburi au jucat de-a lungul timpului în SuperLig, însă doar cinci dintre acestea au reușit să obțină titlul de campioană.

Nume cunoscute

Echipele care au reușit să câștige Prima ligă turcă sunt: Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, Trabzonspor, Bursaspor. Liga este formată din 18 echipe de club.

Sezon şi calificare

Pe perioadă unui sezon care ține din august până în mai, fiecare club joacă de doua ori, o dată acasă și o dată în deplasare, pentru un total de 34 de meciuri de fiecare echipă.

Echipele sunt clasate în funcție de numărul de puncte, meciuri directe, apoi diferență de goluri și numărul de goluri înscrise.

Echipele clasate pe ultimele trei locuri din clasament sunt retrogradate în 1. Lig.

Câstigatorii campionatului se califică direct în grupele Ligii Campionilor. Vicecampioni se duc în turul preliminar pentru calificarea în grupele ligii campionilor.

Locurile trei și patru împreună cu câștigătoarea cupei Turciei se duc în tururile 3, respectiv doi din calificările pentru Europa League.

Recorduri

Clubul cu cele mai multe titluri câștigate este Galatasaray cu 20 de victorii, urmată de Fenerbahce cu 19 titluri și Besiktas cu 12.

Spre deosebire de alte campionate echipele primesc dreptul de a atașa o stea siglei la câștigarea a doar 5 titluri, astfel că Galatasaray are deja 4 stele.