Vezi meciuri din Prima Ligă a Rusiei online

Prima Ligă Rusă este cea mai importantă competiție de fotbal ce are loc pe teritoriul Rusiei.

Competiția este organizată și supravegheată de Asociația Rusă a Ligilor de Fotbal.

Imediat după dizolvarea Uniunii Sovietice s-a înființat Prima Ligă Rusă de fotbal în anul 1992.

Echipele din Rusia concurează una împotriva celeilalte o dată acasă și o data în deplasare, pentru un total de 30 de meciuri. Trei puncte sunt acordate pentru victorie, un punct pentru egal și nici un punct pentru înfrângere.

În caz de egalitate în clasament, criteriile de departajare sunt număr de victorii, diferența de goluri, meciurile directe.

Criterii de calificare

Dacă la finalul campionatului și după toate criteriile două echipe se află încă la egalitate, acestea joacă un play-off pentru aflarea campioanei.

Spre deosebire de celelalte campionate din Europa sezonul se juca înainte din martie până în noiembrie, dar din 2012-2013 a trecut la sezonul de tip toamnă-primăvară.

În timpul campionatului puteţi urmări meciurile live gratuit pe SportlaTv.ro.

Primele două echipe din clasamentul final se duc în tururile de calificare ale Ligii campionilor iar locurile trei, patru și cinci se duc în Europa League.

Ultimele două echipe din campionat sunt retrogradate în Liga Națională Rusă de fotbal.

Campioane şi locul în clasamentul UEFA

Campioana actuală a Rusiei este CSKA Moscova, ea fiind însă pe locul doi în clasamentul campionatelor câștigate cu numai 6 titluri la activ.

Principala echipă care a reușit să ia 9 titluri de campioană este Spartak Moscova. Pe locul trei se află Zenit St. Petersburg cu 4 titluri, iar pe locul 4 se află Lokomotiv Moscova cu doar 2 titluri.

În momentul actual Prima Ligă Rusă se află pe locul 7 în clasamentul UEFA.