Vezi meciuri din Allsvenskan a Suediei online

Allsvenskan este principala competiție de fotbal inter-cluburi din Suedia.

Aceasta a fost fondată în anul 1924 și se bazează pe stilul de joc cu promovare și retrogradare în legătură cu Superettan care este a doua ligă a Suediei.

Sezonul se desfășoară de la sfârșitul lunii martie și până la începutul lunii noiembrie. Allsvenskan a început pentru prima oară cu sezonul din 1924-1925 iar primii câștigători au fost cei de la GAIS.

Din anul 2008 în competitie se află 16 echipe de club. De-a lungul unui sezon fiecare echipă le întâlnește pe celelalte de două ori (acasă și în deplasare) pentru un total de 30 de meciuri.

Echipele aflate pe ultimele două locuri retrogradează în Superettan, locul lor fiind preluat de primele două echipe clasate în Superettan.

Calificare şi titluri

Ca și în alte ligi, a 3-a cea mai proastă echipă joacă un baraj cu a 3-a cea mai bună echipă din cea de a doua ligă.

Câstigatorii Allsvenskan se califică pentru Liga Campionilor. Vicecampionii și locul 3 se duc mai departe în calificările pentru Europa League, alături de câștigătorii Cupei Suediei.

Cele mai multe titluri le deține în momentul actual Malmo FF cu 21 de reușite. Aceasta este urmată de IFK Goteborg și IFK Norrkoping, fiecare având câte 13 titluri.

La câștigarea Campionatului, echipa campioană primește trofeul Lennart Johanssons Pokal.

Acesta a fost creat în 2001, și a fost numit după fostul director al UEFA Lennar Johansson. Pe lângă trofeul acordat echipei, fiecărui jucător îi este înmânată câte o medalie.

Allsvenskan acordă de asemenea titluri pentru cel mai bun fundaș, cel mai bun mijlocaș, cel mai bun atacant etc.

Meciurile din Allsvenskan pot fi urmărite live gratuit pe site-ul Sport la TV.